Negl- og fotsopp er svært vanlig.
Nesten alle utsettes for sopp smitte i løpet av livet og de fleste utvikler en eller annen form for soppinfeksjon. Nesten alle har på kroppen en eller flere av de soppene som forårsaker soppinfeksjoner. De lever av døde hudceller og gjør som oftest ingen skade. Soppinfeksjon forårsakes som regel av dermatofyter. Dermatofytene gir infeksjon i hud, hår og negl. Det finnes flere typer, men den vanligste er trichophyton rubrum. Soppene elsker varme og fuktige omgivelser. Fotsopp er derfor vanligere hos de som går med alt for trange og tette sko, eller som ofte besøker offentlige svømmehaller/garderober. Symptomene på fotsopp er fuktig sprukken hud mellom tærne, kløe under foten, samt rød flassende hud under foten og av og til blemmer. Fotsopp forsvinner ikke av seg selv. Selv om man ikke er spesielt plaget bør man behandle fotsopp så tidlig som mulig, da soppen er svært smittsom. Ubehandlet fotsopp kan spre seg til tåneglene og vi snakker da om neglesopp. Neglen blir gul og porøs, med start i kanten av neglen. Soppinfeksjonen er opphav til en porøs masse som etter hvert løfter neglen fra neglbunnen. En større del av neglen vil på denne måten bli tykkere, missfarges (grå/gulhvit) og smuldres i stykker. En eller flere, men sjelden alle neglene smittes.

Hva inneholder Negl- og fotsopp-produktene?
Vi bruker kun rene naturlige virkestoffer i våre produkter. Tea Tree eterisk olje er en anerkjent og sterkt antibakteriell, antiviral og soppdrepende planteolje. Oljen er på tross av dette, mild og kan som en av få planteoljer brukes ufortynnet på huden. Neem er en vegetabilsk olje med fuktgivende og antiseptiske egenskaper. En allround olje som kan brukes ved de fleste hudproblemer inklusive neglesopp infeksjoner. Oljen er rik på essensielle aminosyrer. Aloe Vera ekstrakt er kjent for sine sårlegende egenskaper, som blant annet anvendes ved brannsår. Ekstraktet er rikt på aminosyrer.

Hva er egentlig fotsopp?
Fotsopp er som navnet sier en soppinfeksjon på føttene. Infeksjonen starter gjerne under føttene eller mellom tærne. Fotsopp forårsakes som regel av dermatofyter. Dermatofytene gir infeksjon i hud, hår og negl. Det finnes flere typer, men den vanligste er trichophyton rubrum. Huden under føttene blir rød og det kan danne seg små blemmer, og det klør. Sitter fotsopp infeksjonen mellom tærne kan huden sprekke opp og gi lett tilgang for sekundære infeksjoner. Fotsopp kan være svært plagsomt, spesielt fordi vi er avhengige av å bruke føttene. Og kløe under fotbladene er noe av det siste vi ønsker. Fotsopp oppstår gjerne når føttene er utsatt for varme og fuktighet over lenger tid; men smitten kan også overføres relativt raskt i for eksempel offentlige dusjer. Soppinfeksjonen kan være den samme som gir infeksjon i neglene, såkalt neglesopp. Behandling av fotsopp infeksjonen kan være vanskelig, men naturlige planteoljer har tradisjonelt vist seg å være effektive og dessuten uten bivirkninger.

Hvorfor får vi fotsopp?
Sopp er mikroskopiske organismer som ikke trenger sol lys for å overleve. Noen sopp er nyttige, mens andre er årsak til sykdommer og infeksjoner. Fotsopp-infeksjoner er typisk forårsaket av en sopptype som tilhører gruppen dermatophytes. Men gjærsopper og andre typer sopper kan også forårsake sopp infeksjoner i huden. Alle disse mikroskopiske organismene trives best i varme fuktige miljøer, inklusive svømmebassenger og dusjer. På engelsk kalles fotsopp "Athlete´s foot" for da idrettsfolk som frekventerer sportsanlegg er en spesielt utsatt gruppe.  Fotsopp angrep starter gjerne i små usynlig kutt eller andre skader i huden. De skaper vanligvis kun problemer hvis huden feks mellom tærne ofte er utsatt for fuktighet og varme, som er det ideelle miljø for vekst og spredning av sopp. Infeksjonene forekommer oftere på føttene enn på hendene, da føttene ofte er miljøer med fukt og varme, tette sko. En annen årsak kan være lavere blodgjennomstrømning i tærne enn fingrene. Dette gjør det vanskeligere for kroppen å finne og bekjempe soppinfeksjonen.

Risikofaktorer
Fotsopp er mer vanlig blant eldre enn yngre. Dette kan skyldes dårligere blodsirkulasjon og flere års eksponering for sopp. Dessuten gror neglene saktere, som gjør de mer utsatt for soppinfeksjoner. Neglsopp opptrer hyppigere hos menn og det kan se ut til at de som har hatt en historie med negl sopp i familien er mer utsatt for denne typen infeksjoner. Motstand mot soppinfeksjoner generelt har en genetisk komponent. Følgende faktorer er regnet som en risiko når det gjelder utvikling av negl og fotsopp:
- sterk svette utsondring
- arbeide i varmt og fuktig miljø
- bruk av sokker og sko som hindrer ventilasjon og utslipp av fuktighet
- gå barbeint på offentlige steder som badeanlegg, gymnastikkhaller og tilhørende dusjanlegg
- skader i huden, ødelagt negl eller andre infeksjoner i huden
- diabetes, sirkulasjons problemer eller nedsatt immunforsvar

Komplikasjoner
Fotsopp følges gjerne av kløe, men kan også være smertefullt med hudsprekker og skape permanente skader på føttene (neglene). Infeksjonen kan også lede til mer alvorlige infeksjoner som kan spre seg  hvis du har et svakt immunsystem pga medisiner, diabetes eller andre tilstander. Fotsoppinfeksjon har den største risiko for komplikasjon for de med svakt immunsystem, som feks de som går på cellegift og/eller har leukemi. Personer som lider av diabetes kan ha redusert blodsirkulasjon til føttene. Av denne grunn kan enhver skade på føttene, inklusive fotsopp, lede til komplikasjoner. Generelt sett bør man oppsøke lege eller medisinsk hjelp om man er i det minste tvil ved en soppinfeksjon. Du får da tatt en skrapeprøve som slår fast om du har sopp eller ikke.

Forholdsregler
For å unngå negl- og fotsopp og redusere sjansen for at den kommer tilbake er det viktig å ha god hånd- og fothygiene - følg disse enkle rådene:

  • Hold neglene korte, tørre og rene. Klipp neglene rett over og fil ned tykkere områder. Tørk godt, også mellom tærne, etter dusj/bad.
  • Bruk gode sokker. Syntetiske sokker som transporterer fuktighet vekk fra huden er å foretrekke fremfor bomull og ullsokker. Skift sokker ofte, spesielt hvis du svetter mye. Ta av deg skoene og luft føttene, hjerne flere ganger i løpet av en dag.
  • Bruk gummihansker eller engangshansker av vinyl/lateks på hendene for å unngå overeksponering til vann når du vasker. Vreng gummihanskene når du har brukt dem.
  • Ikke trim bort huden rundt neglene. Dette gir lettere adgang for fotsoppinfeksjon.
  • Ikke gå barføttes på offentlige badeanlegg/dusjer.
  • Går du til negl/fotpleie så spør om de steriliserer instrumentene.
  • Ikke bruk neglelakk eller kunstige negler så lenge som du har en neglesoppinfeksjon. Det kan være fristende å gjemme infeksjonen under neglelakk, men dette konserverer fuktighet og forverrer infeksjonen.
  • Vask hendene etter at du har berørt en infisert negl. Neglsopp sprer seg fra negl til negl.

Viktig: Våre Negl- og fotsopp-produkter er naturmidler. Disse er ikke testet eller godkjent av Statens Legemiddelverk og er ikke beregnet på å kurere sykdom. Virkningen er ikke dokumentert utover den tradisjonelle bruken av planteoljer (eteriske oljer) og urtemedisiner i mange land, inkludert publiserte forskingsartikler og relevant litteratur. Alle Negl- og fotsopp-produkter skal brukes iht bruksanvisning. Telemark Urtebrænderi AS er ikke ansvarlig for feilaktig bruk eller oppbevaring av naturmidlene, samt bivirkninger av disse. Negl- og fotsopp-midler må ikke erstatte medisinsk behandling. Kontakt din lege hvis du har mistanke om sykdom.