Brukt som kosttilskudd og matkrydder er dette en av de mest populære krydderplanter vi har. Allerede i tidlige tider var planten anerkjent. Svart karvefrø ble funnet ved åpning av farao Tutankhamons grav i Egypt. Plantens medisinske egenskaper er veldokumentert i mer enn 200 ulike studier utført i løpet av de siste 40 år. Vår olje fremstilles ved kaldpressing av hele karvefrø. Den har en mørk grønnbrun farge med en karakteristisk krydderaktig duft og smak. Inneholder naturlige antihistaminer.

Svart Karvefrø-olje er en svært næringsrik olje som enkelt kan brukes som daglig kosttilskudd. Bakgrunnen for de gode egenskapene er å finne i den komplekse sammensetningen. I oljen som kaldpresses fra hele frøet har over 100 ulike komponenter blitt identifisert, inkludert et enestående innhold av essensielle fettsyrer. Selv om svart karve for det meste blir brukt i medisin (les naturmedisin), er frøene med sin krydderaktige smak mye brukt i matlaging. Den mest kjente retten er surkål, men også karriretter, bakevarer og ost nyter godt av den gode smaken. Kan også brukes som salatolje.

Sentrale virkestoffer i svart karvefrø: Frøene inneholder en fet olje (opptil 40% av tørrvekten) med 49% oleinsyre, 38% linolsyre og 2% linolensyre. Videre opptil 1,4% eterisk olje med thymoquinon (hovedingrediensen), thymol, limonen, citronellol, carvon, dithymoquinin og andre stoffer. Frøene inneholder også et saponin (melantin) og nigellon (polythymoquinin), sammen med triglykosider av quercetin og kaempferol, bitterstoffet nigellin (et alkaloid med karakteristisk duft), steroler (kolesterol, kampesterol, stigmasterol og andre) og garvestoffer. Frøkakene er rike på proteiner og aminosyrer (særlig mye valin). Teksten er hentet fra Urtekilden.no.

Oljen inneholder naturlig antihistamin - og kan dempe allergiske reaksjoner på huden.

Oljen fremmer elastisk/myk hud og skinnende hår, skjerper synet, beskytter cellemembraner og styrker immunsystemet. Biotin, en annen ingrediens i oljen, stabiliserer blodsukker nivået for alle aldre og kjønn. Den hjelper også til med å dempe depresjoner, og regulere metabolismen (fett, karbohydrater og karbohydrater).

FETTSYRER Svart Karvefrø-olje inneholder umettede fettsyrer, Linol syre og gamma Linolen syre (GLA), som begge er essensielle for immun forsvaret. Flere kliniske studier har også vist at GLA har en positiv virkning på hjertesykdommer, redusere blodtrykket, fremme vekttap, og behandle diabetes og astma. Karveoljen er et utmerket kosttilskudd for alle aldre (unntatt små barn) og begge kjønn. 

Karvefrø-olje brukt som kosttilskudd

Svart Karvefrø-olje bør tas før måltider. Den blandes gjerne med juice eller tas alene. Voksne kan innta inntil 15 ml pr dag. En til to teskjeer 5-10 ml har tradisjonelt vist seg å være en balansert dose. Hos barn bør inntaket ikke overstige ¼ av voksne og oljen bør ikke brukes av barn under 4 år eller gravide.

IMMUNFORSVARET Svart Karve frø/olje har blitt regnet som et ”universalmiddel” og av denne grunn ikke blitt tatt alvorlig av alle. Imidlertid har disse små frøene vist seg overlegne alle andre naturmidler når det gjelder autoimmune plager, dvs når kroppen angriper sitt eget immunforsvar. Svart Karve, spesielt når den blandes med Ingefær er tradisjonelt kjent for å balansere mekanismen der immunforsvaret ødelegger sunne celler.  

LUFTVEIENE/ALLERGIER Tradisjonelt er den mest overbevisende virkingene av Svart Karvefrø knyttet til behandling av Astma og Allergier. Lindrer hoste og forkjølelse, ta den da gjerne samme med honning i varmt vann. Disse plagene responderer relativt raskt, såfremt det ikke foreligger en infeksjon. Da må infeksjonen behandles først for å oppnå et godt resultat. En av viktigste komponentene i karveoljen er Nigellon Semohiprepion. Den er kjent for å være effektiv mot astma i bronkiene og allergier i luftveiene pga dens egenskap til å utvide og roe ned luftveiene. Den hemmer også frigjøringen av histaminer i blodstrømmen og motvirker derved allergiske reaksjoner. Thymohydrokinon, en annen aktiv komponent i karveoljen, er også kjent for sine antihistamine og smertestillende egenskaper. 

AVGIFTING Selenet i karveoljen bidrar til avgifting av kroppen mhp tungmetaller, samtidig som det forbedrer hud og hår strukturen. Selen styrker også hjertet og bidrar til en god blodsirkulasjonen. Mangel på selen øker sjansen for allergier. Da den er antiseptisk, kan den ha positiv effekt på infeksjoner i tarmsystemet, og den er også fin flatulens.

HUDPLEIE, innenfor hudpleie og aromaterapi verdsettes de hudfornyende egenskapene i behandling av aldrende og tørr eksemhud. Brukes gjerne med 10-20% i massasjeoljer og hudkremer. Fin til å dempe reaksjon på insektsstikk, som f.eks. mygg- og kleggstikk.

AMMING, kjent for å kunne øke melkeproduksjon når du ammer.

POTENS Svart Karvefrø olje er kjent for å forbedre potensen. Den hjelpe til med å løse opp i underliggende årsaker til dårlig erektil funksjon. Dens balanserende egenskaper, i kombinasjon med eventuelle endringer i diett og livsstil, kan fornye viriliteten uten bruk av stimuli. Karveoljen øker velværen, samtidig som den øker produksjonen av kroppsvæske og mannlige hormoner og forbedrer blodsirkulasjonen.