Hva er åreknuter

Åreknuter eller varicer er et resultat av forstørrede vener. Det er venene som bringer blodet tilbake til hjertet og det er gjerne venene i bena og føttene som danner åreknuter. Dette skyldes at blodtrykket er størst her fordi vi går og står oppreist.
For mange er åreknuter eller "edderkopp"-årer et kosmetisk problem. For andre kan åreknuter medføre smerter og fysisk ubehag; og noen ganger leder dette til mer alvorlige problemer. Åreknuter kan også være et signal på en høyere risiko for feil i sirkulasjonssystemet. Har du mistanke om sykdom i forbindelse med åreknuter, bør du oppsøke lege eller terapeut.

Symptomer ved åreknuter

 • Synlige mørke blå eller fiolette blodårer på bena og/eller vridde blodårer
 • Tyngdefølelse i bena og muskelkramper i leggen når du har lagt deg
 • Kløe og verk rundt en eller flere av venene
 • Hevelse og verk spesielt rundt anklene
Telemark Urtebrænderi sin åreknuteoljen (BioFlyt) virker sammentrekkende på kapillærårene og reduserer derved blødninger og misfarging. Samtidig styrkes veneveggene og blodgjennomstrømmingen.
Linolsyre (Omega-6) er en av hovedkomponentene. Denne flerumettede fettsyren er kjent for å redusere eller fjerne ubehag ved dårlig blodsirkulasjon. Linolsyre dannes ikke naturlig i kroppen, men er livsviktig for energiomsetningen. Fettsyren tilføres gjennom kosttilskudd eller lokalt gjennom huden.

Ulike typer åreknuter

Den mest alminnelige typen åreknuter er mørkt fiolette eller blå fargede og ser gjerne ut som en vridd eller bølgende snor. De forekommer gjerne på baksiden av lårene eller på innsiden av leggene. Men de kan i prinsippet dannes hvor som helst på bena, fra skrittet til anklene. – Edderkopp vener er annen variant av åreknuter, men de er gjerne mindre årer. Edderkopp venene opptrer nærmere hudens overflate og er oftere røde og blå av farge. De opptrer på leggene og lår, men kan også forekomme i ansiktet. De ser gjerne ut som edderkopp nett eller grener på et tre.
 
Andre typer åreknuter er venøse "innsjøer". Dette er små eller større lommer med blod i venene. Disse forefinnes oftest i ansiktet og i nakken.
Retikulære vener er blå fargede vener under huden som oftest forekommer bak kneet.
Telangiekstase er fine nett med blodårer tilsvarende edderkopp vener. De er som oftest røde av farge og forekommer på overkroppen.
Vener som ligger dypt i leggen kan svulme opp. I slike tilfelle kan hele leggen svulme opp betydelig. Enhver slik plutselig opphovning som noen ganger også er forbundet med smerte og misfarging, trenger umiddelbar medisinsk tilsyn. Det kan indikere blodpropp som er en alvorlig tilstand.
 

Mer om årsaker til åreknuter

Arteriene bringer blod fra hjertet til hele kroppen og venene returnerer blodet til hjertet. På denne måten sirkuleres blodet i kroppen. For å returnere blodet fra leggene må venene arbeide mot tyngdekraften. Muskelsammentrekninger i den nedre delen av leggen virker som en pumpe, mens de elastiske venene hjelper blodet mot hjertet. Små enveis klaffer eller ventiler i venene åpnes når blodet flyter mot hjertet, mens de lukkes for å stoppe blodet fra å renne tilbake.
Åreknuter dannes når det oppstår feil i veneklaffene. Når vi blir eldre mister ofte venene noe av sin elastisitet og har lett for å bli lengre. Når dette skjer stopper den naturlige blodstrømmen i venene og det skjer en opphopning av blod. Venene blir da forstørret og synlige på hud overflaten og opptrer misfarget. Den fiolette eller blå fargen skyldes at blodet ikke inneholder oksygen og er blått av farge.
Gravide har lett for å utvikle åreknuter. Dette skyldes at blodmengden i kroppen øker, mens blodstrømmen fra leggene minsker. Den endrede sirkulasjonen er designet fra naturens side for å supportere fosteret, men den kan forårsake en uønsket sideeffekt, åreknuter i leggene. Åreknutene kan da bli synlige for første gang eller forsterkes, også som en følge av den ekstra vekten graviditeten medfører.

Risikofaktorer

 • Alder. Økt alder medfører en slitasje på veneklaffene som regulerer blodstrømmen. Eventuelt medfører slitasjen feil i veneklaffene.
 • Kjønn. Kvinner er mer utsatt for å utvikle åreknuter enn menn. Dette antas å skyldes hormonelle endringer under graviditet, premenstruelle perioder og menopausen. Kvinnelige hormoner har en tendens til å få vene veggene til å bli slappe.
 • Genetisk. Hvis andre familiemedlemmer har hatt åreknuter er sjansen for at du også utvikler åreknuter større enn for andre.
 • Overvekt. Det å ha en økt vekt øker presset på venene og derved sjansen for å utvike åreknuter.
 • Stillestående arbeide. Blodet flyter ikke så lett tilbake til hjertet ved stillestående arbeide og det kan lett forekomme opphopning av blod i leggene.
 • Forebygging. Det er ingen måte å forebygge åreknuter 100%. Men regelmessig bruk av vår åreknute olje vil forebygge og ha en styrkende effekt på vene og blodstrømmen. Den tilfører dessuten verdifull næring til huden.

Noen enkle tips:

 • Beveg på bena. Enkel gange er en flott måte å øke blodsirkulasjonen i bena på. Finn et aktivitetsnivå som passer deg.
 • Prøv å regulere kroppsvekten. Enhver vektreduksjon, stor eller liten, reduserer presset på leggene og samtidig sjansen for å utvikle åreknuter.
 • Vær nøye med påkledning. Unngå høye heler. Sko med lave heler stimulerer musklene i leggen mer og er bedre for dine vener. Ikke bruk trange leggvarmere, tights eller strømper. Disse kan redusere blodstrømmen å øke sjansen for åreknuter.
 • Ligg med bena høyt. Legg deg ned noen få minutter flere ganger pr dag med bena høyere enn hjertet. La bena hvile på tre fire puter. Dette stimulerer sirkulasjonen av blod i venene.
 • Unngå lange perioder stillesittende eller stillestående. Gjør det til en vane å endre stilling ofte for å stimulere blodsirkulasjonen. Forsøk å bevege deg rundt minst hvert 30. minutt.
 • Ikke sitt med bena i kryss. Denne posisjonen kan fremkalle sirkulasjonsproblemer.